Munkáltatói adatszolgáltatásA munkáltató új adatszolgáltatási kötelezettsége a havi adó- és járulékbevallásban

A családi kedvezmény és első házasok kedvezménye érvényesítésével összefüggésben új sorokkal bővül a munkáltató havi adó- és járulékbevallása.

A 2017. január 1-től a megtett nyilatkozatok esetében az eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jelének szerepeltetése kötelező erejű.

2016. évben még szerepeltethetők a természetes személyazonosító adatok és a lakcím a családi kedvezmény közös érvényesítése esetén. Továbbá jelezni kell, hogy a kedvezményezett eltartott nem rendelkezik adóazonosító jellel, a kedvezmény érvényesítésének arányait, és a másik érvényesítő fél adóazonosító jelét is fel kell tüntetni.

A 2015. január 1-jétől bevezetett ún. első házasok kedvezménye érvényesítésével kapcsolatos adatokat szintén fel kell tüntetni, ez a házastárs neve, adóazonosító jele, a kedvezmény igénybevételének módja (egyedül, megosztással).

Változás: a kedvezmény igénybevételéhez szükséges adatokat a havi adó- és járulékbevallásban kell szerepeltetni.

Meg kell adnia továbbá a munkáltatónak a közölt adatokban bekövetkezett változásokat is.

A munkáltatót, kifizetőt terhelő foglalkoztatói bejelentés adatkörének bővülése

A munkáltatók és kifizetők által bejelentendő adatok köre bővül, ezentúl be kell jelenteni a foglalkoztatott személy végzettségét, szakképzettségét, szakképesítését, továbbá az ezt igazoló okiratot kibocsátó intézmény nevét és az okirat számát.

Átmeneti rendelkezés hiányában az adatokat először a 2016. január 1-jét követően tett bejelentésekben kell szerepeltetni. A már bejelentett foglalkoztatottak tekintetében a képzettségre vonatkozó adatokat pótlólag, változás be jelentésként nem kell bejelenteni. A munkáltató jogutódlása esetén, mivel itt új jogviszony keletkezik, a bejelentés valamennyi adatra, így a képzettségre vonatkozó adatokra is kiterjed.

 

dr Tódor Krisztina
adószakértő
iroda@tamaszado.hu

Várjuk jelentkezésed, ha cégalapítás, vállalkozás indítása, könyvelés, adózás és cégvezetés kapcsán problémáid vannak.