Szakmai felkészültségéből adódóan, az adótanácsadó egy adóellenőrzés során az adóhatóság által feltett kérdéseket a jogszabályi keretek között válaszolja meg. Ilyenkor minden szó és minden hangsúly számít. Az adózó viszont sokszor önkéntelenül is olyan szavakat mond, ami később hátrányára szolgál. Akaratlanul is önmaga ellen dolgozik, miközben azt hiszi, hogy segít magán. Előfordul, hogy nekünk adótanácsadóknak is fejtörést okoznak a jog útvesztői, ezért majdnem biztos, hogy aki az eljárási előírásokat, az adójogot egyáltalán nem ismeri, egy kivezető út nélküli labirintusba kerül. Egy felkészült szakember központi szerepet játszhat az adóhatóság és az adózó közötti pozíció kiegyensúlyozásában.

Adóellenőrzésnél gyakran előfordul, hogy az adózót nyilatkoztatják. A nyilatkozattétel előtt célszerű az adótanácsadóval közösen felkészülni, sőt amennyiben van rá lehetőség, az adótanácsadóval együtt megjelenni az adóhatóságnál.

adótanácsadóSokszor hallom, hogy könyvelők nem vállalják ügyfelük képviseletét egy adóhatósági ellenőrzésen. Ezért, és a fentiek figyelembe vételével, a könyvelő kiválasztásánál egyik fontos szempont kellene legyen az illető adótanácsadói végzettsége, valamint, hogy igenis vállalja ügyfele képviseletét az adóhatóság előtt.

Egy szó mint száz, az adózónak nem érdemes saját magát képviselnie egy ellenőrzésen, mert nagyon sokba kerülhet ez neki, pénzben és idegességben egyaránt. Már az ellenőrzésről értesítő levél kézhez vételét követően, annak ellenére, hogy még semmi sem történt, érdemes felkeresnie egy adótanácsadót, és felkérnie őt a képviseletére.

Higgye el, megéri!