Céges pénzA céges pénz nem magán pénz. Még mindig nagyon sokan nincsenek tisztában, hogy a saját cégében rendelkezésre álló céges pénz nem áll korlátlanul a tulajdonos magáncélú kiadásainak fedezetére. Legalább is büntetlenül nem lehet ezeket a pénzeket használni. Ilyen esetek, amikor a céges bankszámláról felvett pénzt befizeti magánbankszálára, ebből fizeti ki csekken lakása kiadásait, vagy más, a vállalkozáshoz nem kapcsolódó áruk vásárlására használja. A magyar vállalkozók sokszor a céges pénzt, bankkártyát használják minden fajta vásárlásaikra. Jól visszakövethető, hogy amennyiben pénz érkezik a céges bankszámlára, azt csaknem azonnal leveszik a számláról, még rosszabb esetben ezt átutalják, vagy befizetik a magánszámlájukra.

A pénztárban kimutatott, folyamatosan megtalálható, nagy összegű pénzkészlet egyértelműen arra utal, hogy a tulajdonosok adózatlanul használják fel magáncélra a vállalkozás pénzeit. A céges bankszámláról jogcím nélkül magánszámlára történő utalás, egyértelműen tagnak nyújtott hitelnek minősül.

Ezek a „műveletek” magánszemélynél vagyonosodási vizsgálatot indíthatnak el, a cégnél pedig a kamatkedvezményhez kötődően adóhiány keletkeztet.